Rise - Innovative Starters 2017

Home / Dossier Rise - Innovative Starters
Home / Dossier Rise - Innovative Starters

Rise - Innovative Starters 2017

De projectoproep Rise stimuleert innovatie in jonge hoogtechnologische ondernemingen door een prijs van maximum €500.000 toe te kennen aan de start-up die het beste strategisch innovatieplan kan voorleggen.

De shortlist van Rise - Innovative Starters 2017 is bekend! 

Rise Innovative Starters

 

De Rise - Innovative Starters prijs zet de meest innovatieve jonge Brusselse ondernemingen van het jaar in de kijker met een subsidie die tot €500.000 van de kosten kan dekken voor de uitvoering van een Strategisch Innovatieplan (SIP).

Dit jaar waagden 16 ondernemers hun kans. Zes kandidaten schopten het tot de volgende ronde: zij zullen in het najaar hun toekomstvisie en technologische innovatiekeuzes verdedigen tegenover een jury van experten. De winnaar(s) wordt/worden begin 2018 bekendgemaakt!

Benieuwd naar de kandidaten van Rise 2017

 

 

 

Confo therapeutics logo

Confo Therapeutics is een startend biotech bedrijf dat via een nieuwe technologie medicijnen ontwikkelt tegen conformationeel complexe targets. Het bedrijf werd in 2015 opgericht door VIB, VUB en Capricorn Venture Partners met de steun van MINTS, PMV, QBIC, SOFI en V-Bio Ventures.

Confo Therapeutics gebruikt zijn eigen CONFO® technologie om een reeks nieuwe behandelingen te ontwikkelen op basis van actief gestabiliseerde G-proteïne gekoppelde receptoren (GPCR’s). GPCR zijn medisch ontzettend belangrijk, maar 80% wordt nog steeds niet commercieel gebruikt.

De Confo technologie maakt gebruik van conformationeel gevoelige antilichamen die door het Confo team in Brussel werden ontdekt om op die manier GPCR’s te stabliliseren in hun actieve staat. De gestabiliseerde GPCR’s worden dan door het Confo team in Gent gebruikt om geneesmiddelen te ontwikkelen die gebaseerd zijn op kleine moleculen.

Om de koploper te blijven in de ontdekking van nieuwe, op GPCR gebaseerde geneesmiddelen, wil het bedrijf een innovatief platform, ADMiRE, uitbouwen. Via de implementering van het platform ADMiRE kan Confo Therapeutics de verwerkingssnelheid van Confo Brussels vergroten zodat er meer GPCR targets voor de interne toevoer en voor de samenwerking met de farma-industrie worden geïdentificeerd. Dit zou kunnen leiden tot een uitbreiding van het Brussels team tot 10 VTE in 2020.

 

 

Easyvest logo

Easyvest is een digitaal financieel adviseur die iedereen de mogelijkheid biedt om zijn kapitaal op een efficiënte, eenvoudige en laagdrempelige manier te doen groeien. Dat doet het bedrijf via een gepersonaliseerde beleggingstechnologie.

De oplossing van Easyvest is gebaseerd op een niet-speculatieve beleggingsstrategie die focust op het volgen, maar niet op het verslaan van de markt. Daarbij wordt vaak gebruik gemaakt van indexfondsen.

Elke investeerder kan online zelf een gepersonaliseerd profiel openen, eventueel via chat of telefonisch bijgestaan door een adviseur. 

Het Strategisch Innovatieplan van Easyvest is gericht op de ontwikkeling van nieuwe tools voor financiële planning die investeerders een zo volledig mogelijk en duidelijk beeld moeten geven van hun huidig en toekomstig vermogen. Via technologieën gebaseerd op artificiële intelligentie wil het bedrijf zijn dienstverlening optimialiseren. 

Dankzij Rise zal Easyvest, dat momenteel wordt bestuurd door zijn 2 oprichters, tegen 2020 tien medewerkers kunnen aanwerven. 

 

IOT Factory logo

IOT Factory is een Europees technologiebedrijf uit Brussel dat focust op de optimalisatie van processen via het Internet of Things.

Het bedrijf biedt een combinatie van bedrijfsmatige oplossingen en een Startup Studio-dienst aan, gebaseerd op een geavanceerd IoT softwareplatform dat op de markt wordt gebracht door een netwerk van businesspartners.

IOT Factory wil de hoeksteen worden van een Brussels ecosysteem waarin start-ups en partners van het platform samenwerken om, via het IoT, een meerwaarde te creëren voor ondernemingen.

Via het Rise programma hoopt IOT Factory zijn O&O ontwikkelingen te versnellen en unieke toepassingen toe te voegen. Dit zal IOT Factory en zijn partners niet alleen een technologisch platform/oplossing bieden, maar ook reële meerwaarde opleveren voor de industriële revolutie 4.0.

Via Rise zal het bedrijf haar Brusselse O&O activiteiten kunnen consolideren en het Brusselse IOT-ecosysteem verder kunnen ontwikkelen. Brussel heeft een unieke positie in het IOT-veld. Met alle grote IOT-netwerken die er worden gebruikt, de belangrijke B&B focus op start-ups, de reële vraag van de lokale industrie en steden, vormt het Gewest de perfecte testbodem voor internationale ontwikkelingen.

 

Lilicast logo

Sociale netwerken vormen vandaag één van de belangrijkste informatiebronnen. Toch is radiocontent sterkt ondervertegenwoordigd op deze platformen.

Lilicast biedt radiostakeholders de mogelijkheid om hun informatie gemakkelijk op het internet te delen.

Het bedrijf heeft via een webapplicatie met een mobiele en een desktopversie een snelle oplossing ontwikkeld om podcasts op het web te verspreiden. Via de applicatie kan je een persoonlijke podcast video met geanimeerde tekst en afbeeldingen maken. Zo kunnen radiostakeholders hun podcasts net na de show op een snelle manier op een gemeenschappelijk platform publiceren. Vervolgens kunnen luisteraars de afleveringen gemakkelijk delen.  Het is een geïntegreerde en geautomatiseerde oplossing op maat van de radiosector.

Lilicast heeft veel ambitie en wil via het Rise programma meer investeren in O&O-activiteiten om op die manier binnen twee jaar belangrijke verbeteringen aan de webapplicatie door te voeren.

Lilicast banner

 

urbantz logo

Urbantz werd opgericht in 2015 en opereert vanuit Brussel. Het bedrijf wil de logistieke stromen in de stad gemakkelijker en vlotter laten verlopen en een betere dienstverlening geven aan de consumenten.

Vandaag dreigt de logistieke markt overrompeld te worden door multinationals die steeds meer marktaandeel verwerven. Deze bedrijven hebben een zeer sterke technische basis die onontbeerlijk is om een kwaliteitsvolle dienstverlening te waarborgen.

Urbantz biedt kleine én grote logistieke bedrijven en handelaars een oplossing waardoor ze vernieuwend en concurrerend in de markt kunnen blijven. Het bedrijf zorgt voor een optimalisering, beheer en opvolging van rondes, en biedt de mogelijkheid om in contact te blijven met eindgebruikers. 

Het strategisch innovatieplan is gericht op de ontwikkling van een “express” business. Deze activiteit groeit vooral in grote steden en is nog weinig geautomatiseerd. Met state-of-the-art technieken zoals Machine Learning Algorithms zouden klanten hun efficiëntie kunnen verhogen met 20 tot 30% op afleveringen en ophalingen.

De internationale ambitie van Urbantz heeft een rechtstreekse invloed op de werkgelegenheid in Brussel.

 

Zensor biedt end-to-end oplossingen voor de opvolging van de gezondheidstoestand van installaties en structuren, zoals (offshore) windmolens, bruggen en tunnels.

Verschillende soorten sensoren meten voortdurend vanop een afstand allerlei aspecten van het gedrag van de structuur. Algoritmes gebaseerd op zuivere fysica gecombineerd met een big data aanpak vertalen nadien de opgemeten data in een aantal indicatoren voor de gezondheidstoestand van de installatie.offshore windmolen Zensor

Het bedrijf heeft momenteel zeven werknemers, maar in de nabije toekomst staat een groei tot minstens 30 personen op het programma.

De grootste uitdaging voor Zensor is de verdere internationalisering, waarbij het bedrijf streeft naar intelligentere toestellen en de productie van grotere volumes. Dit zal de onderneming toelaten om nog sneller internationaal te schalen en een sterke concurrentiepositie aan te houden. Het Rise programma zal een belangrijke rol spelen in deze verdere evolutie.

 

 

Wil je meer weten over het Rise-programma? Ga dan naar de algemene Rise-pagina.