Rise - Innovative Starters 2016

Home / Dossier Rise - Innovative Starters
Home / Dossier Rise - Innovative Starters

Rise - Innovative Starters 2016

De projectoproep Rise stimuleert innovatie in jonge hoogtechnologische ondernemingen door een prijs van maximum €500.000 toe te kennen aan de start-up die het beste strategisch innovatieplan kan voorleggen.

De shortlist van Rise - Innovative Starters 2016 is bekend! 

Rise Innovative Starters

 

De Rise - Innovative Starters prijs zet de meest innovatieve jonge Brusselse ondernemingen van het jaar in de kijker met een subsidie die tot €500.000 van de kosten kan dekken voor de uitvoering van een Strategisch Innovatieplan (SIP).

Dit jaar waagden 11 ondernemers hun kans. Vijf kandidaten schopten het tot de volgende ronde: zij zullen in het najaar hun toekomstvisie en technologische innovatiekeuzes verdedigen tegenover een jury van experten. De winnaar(s) wordt/worden begin 2017 bekendgemaakt!

Benieuwd naar de kandidaten van Rise 2016

 

 

Artificiële intelligentie ten dienste van de retailsector

Kantify


Missie

Kantify is een technologische startup die retailers wil helpen om hun competitieve positie te behouden of te ontwikkelen tegenover disruptors zoals Amazon, via marketing-en verkooptools gebaseerd op artificiële intelligentie. Hoewel retailers vandaag toegang hebben tot steeds meer data, hebben ze nog niet alle middelen om waarde uit deze “big data” te putten.  In een competitieve markt is het, nu meer dan ooit, noodzakelijk voor hen om de kennis die vervat zit in deze data intelligent te gebruiken in hun marketing-, pricing- en andere commerciële activiteiten.

 
Artificiële Intelligentie op maat

Kantify vertaalt de businessuitdagingen van retailers in technologische oplossingen op maat. Het bedrijf ontwikkelt algoritmische marketing die gegevens verzamelt en artificiële intelligentie gebruikt om, bijvoorbeeld, aan elke consument het passende product voor te stellen of elk product op het juiste moment aan de gepaste prijs aan te bieden.

Kantify is gevestigd in Brussel en opgericht door Ségolène Martin en Nik Subramanian. Het bedrijf combineert wendbaarheid met strategische en technologische expertise. Zo steunt Kantify bijvoorbeeld ook het Brussels academische en technologische ecosysteem als lid van de cluster Software In Brussels en door samen te werken met universiteiten. 

Impact van Rise
Kantify

Dankzij Rise zal Kantify een bijkomende 3.5 mensen in dienst kunnen nemen. Doel: de O&O-dienst laten groeien, om verder innovatieve diensten en processen te kunnen ontwikkelen, om retailers te helpen hun data uit te baten en te valoriseren.

Via Rise wil Kantify bijdragen aan de ontwikkeling van de Brusselse positionering in een veelbelovende sector (artificiële intelligentie) en een essentieel domein van de Brusselse en Belgische economie.

 

 

nviso logo

 

NVISO CVBA is een consultancybedrijf dat zich richt op cybersecurity in de overheid en de financiële en technologische industrie. NVISO biedt 3 kerndiensten aan: 

 

  • Cyberstrategie: het bedrijf helpt andere bedrijven een cybersecurity strategie te definiëren en te implementeren

  • Cyber resilience (digitale veerkracht): technische experten geven praktische steun aan bedrijven voor de preventie, opsporing en reactie op veiligheidsincidenten

  • Bewustzijn creëren & opleidingen aanbieden:  NVISO leert de werknemers van bedrijven hoe ze bedreigingen kunnen herkennen en er het best mee kunnen omgaan

NVISO werd opgericht door een groep van 5 jonge professionals in het domein van cybersecurity. Deze groep werd de afgelopen drie jaren uigebreid tot een onderneming met meer dan 25 mensen. In een snel evoluerende industrie vormt innovatie het fundament van een bedrijf. Het doel van het strategisch innovatieplan van NVISO is om vernieuwende cybersecurity diensten te ontwikkelen voor de overheid en de financiële en technologische sector. 

Het afgelopen jaar heeft NVISO, binnen het Shape programma, voor het eerst financiële steun verkregen van Innoviris. Dankzij deze financiële steun heeft het bedrijf de ontwikkeling van zijn security sensor kunnen versnellen. Deze sensor detecteert cyberdreigingen in corporate netwerken en wordt gebruikt ter onderteuning van NVISO's cyberbeveilingsdiensten. Na zes maanden perfectionaliseren van de sensor, won NVISO de NATO’s NCI Agency Defense Innovation award.

NVISO werkt momenteel aan de volgende stap in zijn ontwikkeling, met een voorziene groei van 60 personen in 2019. Het Rise programma biedt het bedrijf de ideale mogelijkheid om zijn innovatiestrategie voor de komende drie jaren uit te voeren. 
 

 

CommunithingsCommuniThings is een speler in het Smart City domein met een sterke focus op diensten ter verbetering van de mobiliteit. IoT technologie en hieraan gerelateerde data vormen de basis van de diensten die CommuniThings creëert voor de verschillende actoren: de stad, haar inwoners en het bedrijfsleven.

Het doel van het strategisch innovatieplan van CommuniThings is om een intuïtieve customer journey voor het parkeren in de stad aan te bieden vanaf het zoeken van een parkeerplaats - of zelfs ervoor - tot een automatische betaling, en dat voor alle parkeerfaciliteiten van de stad.

CommuniThings zal machine learning en patroonherkenning gebruiken om het voorspellende karakter van parkeerbeschikbaarheden te introduceren en aldus bezoekers vooraf te adviseren.
Communthings

De ontwikkelde oplossing zal verkeerscongestie en de bijbehorende uitstoot van voertuigen verminderen, en tegelijkertijd een efficiëntere controle van het parkeerbeleid toelaten. 

De uitvoering van het strategisch innovatie plan zal CommuniThings toelaten om het team in Brussel de volgende 2 jaar uit te breiden  van 6 tot 9 medewerkers, en een groei te realiseren van 10 steden tot meer dan 100 in 3 jaar. Binnen een periode van 3 jaar, zal CommuniThings zich ontwikkelen tot een Smart –City VAS Boetiek en Data API provider naar externe partijen, met als doelstelling om zich te verankeren in de “connected car” en “City Logistics” industrie.

 

open lex logoLex.be werd opgericht door Toon Vanagt (handelsingenieur) en Eric Rodriguez (burgerlijk ingenieur) in samenwerking met Erik De Herdt (ICT-jurist). Het bedrijf is een Google voor juridische informatie, een platform voor juridische professionals om gemakkelijk relevante juridische informatie te vinden, efficiënter te werken met moderne hulpmiddelen en nieuwe verkoopkanalen aan te boren. 

 

Met de opkomst van de artificiële intelligentie staat de juridische wereld op een belangrijk keerpunt. Lex.be staat klaar om deze opportuniteit te omarmen en de digitale overgang van het traditionele juridische landschap naar de "LegalTech Era" te begeleiden.

Innovatie

Technologie & Innovatie vormen het hart van Lex.be.

Met de steun van Innoviris, zal het Strategisch Innovatie Plan van Lex.be toelaten om onderzoek te voeren naar nieuwe innovatieve toepassingen voor de juridische en administratieve professionals rond open authentieke juridische bronnen op basis van de nieuwste open source-technologie.
Open lex website

Toekomst

Lex.be biedt haar producten aan in een modern "software-as-a-service"-model.

Vandaag wil het ervaren team op zijn minst drie nieuwe voltijdse medewerkers aantrekken in het Brussels Gewest, om het juridische landschap grondig te doen evolueren en professionals te helpen om het nieuwe digitale tijdperk in te treden met state-of-the-art oplossingen.

 

Kabandy logoKabandy – bouwen, connecteren in het Sanskriet – is een spin-off van de ULB actief in informatiebeheer voor bouwprojecten (Building Information Management, of kortweg BIM). Het stokpaardje van Kabandy? De samenwerking van projectteams rond digitale intelligente 3D maquettes die alle informatie verzamelen tijdens de hele levensduur van een gebouw.

Kabandy

 

Het bedrijf ontwikkelt oplossingen om de gegevens van de digitale maquette beter te structureren zodat de eigenaar er nadien dankzij de technologieën van de toekomst (geconnecteerde objecten, verhoogde realiteit, energetische simulatie) beter gebruik van kan maken.  Op basis van een reeds ontwikkeld prototype verzamelt de jonge start-up momenteel meerdere erkende ondernemingen in de architectuurwereld, ingenieur-en bouwsector in een consortium. Het doel is om een participatief platform te ontwikkelen en te implementeren, gebaseerd op de digitale maquette.

 

Kabandy werd opgericht door Rajan Filomeno Coelho en Benoît Descamps in de ICAB incubator in Etterbeek. Twee nieuwe ingenieurs zullen begin 2017 het team versterken. De onderneming is niet van plan om in de incubator te blijven, maar hoopt de komende jaren te groeien dankzij de steun en de sterke samenwerking met vertrouwenspartners.

 

 

Wil je meer weten over het Rise-programma? Ga dan naar de pagina van de actie Rise - Innovative Starters