Tien grote uitdagingen voor Brussel

Home / Evenementen / Tien grote uitdagingen voor Brussel
Home / Evenementen / Tien grote uitdagingen voor Brussel

Tien grote uitdagingen voor Brussel

Ruimtelijke ordening/mobiliteit
Wanneer 15-06-2015
van 18:00 tot 20:00
Waar BIP, Koningsstraat 2-4, 1000 Brussel

Welk stedelijk weefsel speelt in op de behoeften van de burgers? 

Sinds ‘koning-urbanist’ Leopold II heeft Brussel grote veranderingen ondergaan: de spoorwegverbinding tussen Noord- en Zuidstation; de ingrepen voor Expo 58 die vrij baan maakten voor de auto, voor de functionele stad; de omkering van de trend naar meer aandacht voor de levenskwaliteit in de stad, voor de inwoners in de gewestelijke ontwikkelingsplannen. Maar om het stedelijke weefsel echt te laten inspelen op de huidige en toekomstige behoeften blijft er nog een hele weg af te leggen.

De publieksconferentie over ‘Ruimtelijke ordening en planologie’ van Géry Leloutre (Université Libre de Bruxelles – ULB) vindt plaats op maandag 15 juni 2015, van 18 tot 20 uur, in het BIP (zaal Zinneke, gratis, geen inschrijving nodig).


Deze conferentie maakt deel uit van de cyclus van tien bijeenkomsten over evenveel grote uitdagingen voor Brussel, die gezamenlijk wordt georganiseerd door het Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling (ATO) en Brussels Academy.

De volgende thema’s komen aan bod: stedelijke dynamiek en Brussels bestuur (februari 2015, 165 deelnemers); bevolkingsexplosie en stadsvlucht (maart 2015, 135 deelnemers); geschiedenis van een hoofdstad (april 2015, 141 deelnemers); de economische paradox (mei 2015, 90 deelnemers); een stedenbouwkundig antwoord op stedelijke behoeften; de ‘superdiversiteit’ in Brussel; de stad als ecosysteem; het belang van het ‘sociale grondgebied’; meertaligheid; van zetel tot hoofdstad van Europa.

Deze 10 bijeenkomsten vinden één keer per maand plaats, behalve in de zomermaanden.

Elk van de 10 thematische masterclass is als volgt opgebouwd:
op maandagavond: een conferentie voor het grote publiek door een vermaarde universiteitsprofessor;
op dinsdagvoormiddag: een werkseminarie met circa dertig deskundigen uit de publieke en private sector en het middenveld, die dieper zullen ingaan op enkele aspecten die de dag ervoor zijn besproken en die de meeste impact hebben op de dagelijkse werkzaamheden van de gewestelijke instanties, academische instellingen, verenigingen, enz. (methodologische, technische, operationele, enz. vraagstukken).

Gedetailleerd programma.

Volgende conferentie, op het einde van de zomer (31/08/15): Culturen – De ‘superdiversiteit’ in Brussel

Meer informatie over dit agenda-item