Innovinterview

Home / InnovInterview
Home / InnovInterview

Innovinterview

Elke maand stelt Innoviris een aantal vragen aan een Brusselse stakeholder in het OOI-domein. Of het nu een onderzoeker, een ondernemer of één van onze partners is, ze hebben allemaal een belangrijke mening over de verschillende aspecten van de Brusselse OOI-sector.

innovinterview

Elke maand stelt Innoviris een aantal vragen aan een Brusselse stakeholder in het OOI-domein.
Of het nu een onderzoeker, een ondernemer of één van onze partners is, ze hebben allemaal een belangrijke mening over de verschillende aspecten van de Brusselse OOI-sector. 

 

April 2017: een ontmoeting met Leo Exter, Chief Energizer bij Hack Belgium, een evenement dat van 4 tot 6 mei plaatsvindt in Tour & Taxis.

Leo Exter - Chief Energizer Hack Belgium
Kan je ons iets meer vertellen over Hack Belgium? 

Ons doel is te bouwen aan een beter België. Daarvoor willen we de deelnemers van Hack Belgium, met al hun vindingrijkheid, energie en kennis, laten werken rond 14 uitdagingen die cruciaal zijn voor de toekomst van België. We willen mensen met een diverse achtergrond en vanuit heel België samenbrengen om nieuwe projecten te creëren die duurzaam en zelfvoorzienend zijn, en een oplossing bieden voor één van deze 14 uitdagingen. 


Hack Belgium is dus gebaseerd op 14 herculean tasks. Hoe werden deze uitdagingen gedefinieerd? 

We gingen van start met onderwerpen die ons persoonlijk raken. Daarna keken we naar cijfermateriaal en internationale statistieken. Zo ontdekten we bijvoorbeeld dat België pas op de 41ste plaats staat van de Environmental Performance Index (Yale University) en op die manier sterk achterop loopt tegenover andere Europese landen, de Verenigde Staten, Japan en Australië.

We kozen de thema’s waarvoor België een grote inhaalbeweging moet maken. Uiteindelijk gingen we praten met tientallen experts: mensen uit verschillende industriedomeinen, academische onderzoekers, beleidsmakers en journalisten. We vroegen hun mening en gebruikten hun input om de uitdagingen duidelijk te definiëren en om een beeld te schetsen van hoe België er zou uitzien als deze problemen zouden worden opgelost.

Vandaag is sociaal ondernemerschap populair. Hoe kunnen ondernemingen hun traditioneel businessmodel omgooien? 

Volgens mij moet je rekening houden met drie dingen: eerst moeten ondernemers zich meer bewust worden van hun omgeving en begrijpen dat belangrijke factoren de toekomst van hun industriedomein beïnvloeden. De evolutie van de verwachtingen van de consument en de kracht van nieuwe technologieën zijn daar voorbeelden van. Vervolgens moeten ondernemers begrijpen in welke mate technologie hun toekomst zal bepalen. Daarna moeten ze hun bedrijfscultuur aanpassen, flexibel leren zijn en deze flexibiliteit ook in hun organisatie integreren om ervoor te zorgen dat het bedrijf zich steeds opnieuw kan heruitvinden.

Uiteindelijk zal uit de verwachtingen van de consument blijken dat ondernemers meer maatschappelijk gericht moeten werken. De technologie zal hen helpen bij deze transformatie. Een open, ondernemende bedrijfscultuur zal ervoor zorgen dat deze veranderingen ook kunnen worden doorgevoerd. 

Waarom koos je Brussel voor de organisatie van dit evenement? 

Het is eigenlijk de enige keuze wanneer je een Belgisch evenement wil organiseren.  Brussel is de enige plaats waar iedereen op een comfortabele manier zijn eigen taal kan spreken en waar iedereen graag Engels spreekt. Daarnaast zijn er uitstekende universiteiten, behulpzame overheidsinstellingen, een levendig start-up ecosysteem, etc.


Een boodschap voor alle Brusselse start-ups en onderzoekers die nog geen ticket hebben voor dit evenement. Waarom moeten ze naar Hack Belgium komen? 

Voor een onderzoeker is Hack Belgium de ideale plaats om nieuwe, spannende en vooral betekenisvolle toepassingen te vinden voor een onderzoeksproject.  Daarnaast is Hack Belgium de uitstekende gelegenheid om te leren hoe je moet omgaan met de chaos en de onzekerheid van het ondernemerschap en om een fantastisch netwerk uit te bouwen binnen en buiten de academische kringen.

Voor een start-up of spin-off gelden ongeveer dezelfde redenen. Hack Belgium is een uitstekende plaats om nieuwe gebruikscases te vinden voor een bestaande technologie, om nieuwe applicaties voor bestaande producten en diensten voor te stellen of om nieuwe producten from scratch op te bouwen. Je kan er natuurlijk ook nieuw talent ontdekken, bestaande technologieën tonen in de Experience Zone en een uitgebreid netwerk uitbouwen met mogelijke partners.